Helsinki Cupin säännöt

Vuoden 2024 Helsinki Cup -juniorijalkapalloturnaus pelataan 8.-13. heinäkuuta. Turnauksessa pelataan jalkapallosääntöjen mukaan oheisin täsmennyksin. Helsinki Cupin säännöt ovat voimassa vain Helsinki Cupissa eivätkä vaikuta Palloliiton pelitoimintaan. Säännöt päivitetty 19.6.

JOUKKUEIDEN JÄRJESTYS TASAPISTEISSÄ JA OTTELUN VOITTAJAN RATKAISEMINEN

Kahden tai useamman joukkueen ollessa tasapisteissä ratkaistaan paremmuus seuraavasti:

a. Kaikkien tasapisteisiin päätyneiden joukkueiden keskinäisten otteluiden
1. Pisteet

2. Maaliero

3. Tehdyt maalit

b. Jos kohdan a. jälkeen joukkueita on vielä tasatilanteessa, sovelletaan kohtaa a. uudelleen vielä tasatilanteessa olevien joukkueiden keskinäisten otteluiden kohdalla. Jos tämä ei johda päätökseen kaikkien joukkueiden osalta, sovelletaan seuraavia kohtia niihin joukkueisiin, joiden keskinäinen paremmuus on selvittämättä.

c. Koko lohkon
1. Maaliero

2. Tehdyt maalit

d. Arpa

Pelin päättyessä osallistumisoikeus rangaistuspotkukilpailuun on kentällä olevilla pelaajilla. Vain loukkaantuneen maalivahdin saa tarvittaessa vaihtaa. 11v11 pelattavissa sarjoissa potkaisijoita on aluksi viisi (5) per joukkue ja 8v8 pelattavissa sarjoissa kolme (3) per joukkue. Jos tämän aikana tai jälkeen voittaja ei ole selvillä, jatketaan tarvittaessa potkaisijapari kerrallaan, kunnes toinen joukkue onnistuu ja toinen epäonnistuu.

OTTELUMÄÄRÄYKSIÄ
 • Ottelua kohden joukkueen koko on rajoitettu 18 pelaajaan. Pelaajavaihtojen määrää ei ole rajoitettu. Niiden joukkueeseen kuuluvien pelaajien, jotka eivät osallistu otteluun ja jotka ylittävät 18 pelaajan enimmäismäärän, tulee seurata ottelu selvästi erottuen pelaavan joukkueen vaihtopelaajista (ei peliasuisina vaihtopenkillä).
 • Joukkueiden on oltava puettuina ja pelivalmiina vähintään 15 minuuttia ennen ottelun alkua.
 • Kentältä poistettu pelaaja tai valmentaja on pelikiellossa vähintään seuraavassa ottelussa samassa sarjassa, jossa hänet on poistettu kentältä. Jury päättää mahdollisista lisärangaistuksista.
 • Mikäli joukkueiden pelipaidat eivät erotu toisistaan, joutuu otteluohjelmassa viimeksi mainittu joukkue (vierasjoukkue) vaihtamaan pelipaitansa (peliliivien käyttö vieraspaitana on sallittua).
 • Mikäli vieraspaidoissa on eri numero kuin kotipaidoissa, tulee joukkueen lähettää erillinen listaus numeroista ja pelaajista helsinkicup@helsinkicup.fi ennen ensimmäistä ottelua.
 • Maalivahdin pelipaidan tulee selvästi erottua muista pelipaidoista.
 • Kilpailun juryllä on oikeus puuttua epäasiallisesti käyttäytyviin joukkueisiin, tarvittaessa jopa sulkea joukkue sarjasta. Jury voi myös velvoittaa joukkuetta vaatimaan kannattajiltaan asiallista käytöstä. Turnauksessa aiheutuneet vahingot voidaan velvoittaa joukkueen tai seuran maksettavaksi.
 • Joukkueen, joka keskeyttää tai luovuttaa kilpailun, on maksettava 200 euron sakko.
SARJAKOHTAISIA TÄSMENNYKSIÄ
 • Normaali paitsiosääntö on voimassa 12-vuotiaiden ja tätä vanhempien sarjoissa.
 • 10- ja 11-vuotiaiden sarjoissa on käytössä rangaistusalueen rajalta alkava paitsioalue.
 • B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa aloituspotku: syöttö tai kuljetus.
 • B/G7- , B/G8- ja B/G9-sarjassa sivuraja: rajaheiton tilalla rajakuljetus.
 • B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa maalipotku: syöttö tai kuljetus.
 • B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa vapaapotku: syöttö, kuljetus tai laukaus.
 • B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa kulmapotku: syöttö, kuljetus tai laukaus.
 • B/G7-sarjoissa sovelletaan vetäytymissääntöä.
 • B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa joukkue saa ottaa kentälle yhden lisäpelaajan, kun vastustaja johtaa vähintään viidellä (5) maalilla. Etu menetetään eron vähentyessä kahteen (2) maaliin. Vanhemmissa sarjoissa sääntö ei ole käytössä.
VASTALAUSEET

Vastalauseen voi tehdä Turnaussääntöjen tai jalkapallosääntöjen rikkomuksista samaan sarjaan osallistuva joukkue. Vastalauseita pelikentän tai sen varusteiden johdosta ei tutkita, ellei erotuomarille ole tehty niistä ilmoitusta ennen ottelun alkua.

Vastalauseesta on ilmoitettava heti ottelun päätyttyä ottelun erotuomarille, ennen kuin hän on poistunut ottelupaikalta. Tarkoin perusteltu vastalause tulee jättää kirjallisena kisatoimistoon * tunnin kuluessa ottelun päättymisestä. *Vastalauseen jättöaika lohkopeleissä on kaksi (2) tuntia. Jatkopeleissä vastalauseen jättöaika on yksi (1) tunti. Samalla tulee suorittaa vastalausemaksu 200€, joka palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään.

Erotuomarin ottelua koskevat päätökset ovat jalkapallosääntöjen 5 § mukaan lopullisia. Tällaisia päätöksiä vastaan tehdyt vastalauseet eivät pääsääntöisesti voi johtaa uusintaotteluun. Jury voi kuitenkin määrätä uusintaottelun, mikäli erotuomari on tehnyt sääntöjen vastaisen ratkaisun.

OSALLISTUMISOIKEUS

Helsinki Cupin sarjoihin B10-B17 sekä G10E-G13E ja G14-G18

 • saavat osallistua vain Suomen Palloliiton kilpailuissa pelaavat joukkueet. Osallistuvalla pelaajalla tulee olla voimassa oleva kortteli- tai pelipassi. Tämä vaatimus ei koske ulkomaisia joukkueita (mukaan lukien Ahvenanmaa).
  • Tapauskohtaisia poikkeuksia myönnetään 13-vuotiaiden ja sitä nuorempien sarjoihin jalkapalloseuran hyväksynnällä ja, kun joukkue osallistuu riittävän laajaan muun jalkapallotahon kilpailutoimintaan.

Helsinki Cupin sarjoihin B7-B9, G7-G9, B10H-B15H sekä G10Y-G13Y ja G10H-G18H

 • saavat osallistua Suomen Palloliiton sekä kaupunkien/kuntien/seurojen kilpailuissa pelaavat joukkueet. 10-vuotiaiden ja sitä vanhempien sarjoihin osallistuvalla pelaajalla tulee olla voimassa oleva kortteli- tai pelipassi. Tämä vaatimus ei koske ulkomaisia joukkueita (mukaan lukien Ahvenanmaa).
  • Tapauskohtaisia poikkeuksia myönnetään jalkapalloseuran hyväksynnällä

7–9-vuotiaat (B/G7-9) ja poikien harrastesarjat (B10-15H) pelaaja saa edustaa useampaa joukkuetta. Muissa sarjoissa pelaaja saa edustaa vain yhtä joukkuetta samassa sarjassa.

YLI- IKÄISET PELAAJAT

Sarjoissa B10-B17 sekä G10E-G13E ja G14-G18

 • voi pelata vain Palloliitolta luvan saaneet yli-ikäiset. Samanaikaisesti kentällä näistä YI-pelaajista saa olla 8v8-sarjan peleissä yksi (1) kenttäpelaaja ja yksi (1) maalivahti. 11v11-sarjan peleissä kaksi (2) pelaajaa.  Näillä pelaajilla ei ole pelioikeutta muissa sarjoissa. Pelaajien tulee olla samat läpi turnauksen ja heidät nimetään pelaajaluetteloon ennen turnausta muiden pelaajien tapaan.

Sarjoissa B10H-B15H sekä G10Y-G13Y ja G10H-G18H

 • voi peluuttaa Palloliiton yli-ikäisyyslupien lisäksi kahta (2) edeltävänä vuonna syntynyttä yli-ikäistä pelaajaa joukkueen mukana. Samanaikaisesti kentällä näistä YI-pelaajista saa olla 8v8-sarjan peleissä kaksi (2) pelaaja ja 11v11-sarjan peleissä kaksi (2) pelaajaa.  Näillä ilmoitetuilla pelaajilla ei ole pelioikeutta muissa sarjoissa. Pelaajien tulee olla samat läpi turnauksen ja heidät nimetään pelaajaluetteloon ennen turnausta muiden pelaajien tapaan.

Sarjoissa B7-B9 ja G7-G9

 • voi peluuttaa kahta (2) yli-ikäistä edeltävän vuoden aikana syntynyttä pelaajaa joukkueen mukana. Samanaikaisesti kentällä näistä YI-pelaajista saa olla yksi (1) pelaaja. Pelaajien tulee olla samat läpi turnauksen ja heidät nimetään pelaajaluetteloon ennen turnausta muiden pelaajien tapaan.

Ulkomaisten joukkueiden pelaajalistalla saa olla vapaasti yli-ikäisiä pelaajia, joiden tulee olla ikäluokkaa edeltävänä vuonna syntyneitä. Pelikohtainen rajoite koskee myös ulkomaisia joukkueita.

PELIOIKEUS

Pelaaja on automaattisesti edustuskelpoinen vain siinä seurassa, missä hänellä on pelipassin mukainen edustusoikeus turnauksen aikana. Poikkeuksena Palloliitolta luvan saaneet kaksoisedustuspelaajat, joita ei lueta eri seuran pelaajiksi.

Sarjoissa B10-B17 sekä G10E-G13E ja G14-G18

 • joukkueessa saa olla edustettuna enintään kaksi (2) eri seuran pelaajaa. Näillä pelaajilla ei ole pelioikeutta muissa joukkueissa. Mikäli joukkueessa on lainapelaajia, tulee molempien joukkueiden valmentajan tai joukkueenjohtajan lähettää asiasta tieto sähköpostitse osoitteeseen helsinkicup@helsinkicup.fi ennen ensimmäistä peliä.

Sarjoissa B7-B9, B10H-B15H sekä G7-G9, G10Y-G13Y ja G10H-G18H

 • joukkueessa saa olla edustettuna neljä (4) eri seuran pelaajaa. Näillä pelaajilla ei ole pelioikeutta muissa joukkueissa. Mikäli joukkueessa on lainapelaajia, tulee molempien joukkueiden valmentajan tai joukkueenjohtajan lähettää asiasta tieto sähköpostitse osoitteeseen helsinkicup@helsinkicup.fi ennen ensimmäistä peliä.

Palloliiton yhdistelmäjoukkueissa pelaavat pelaajat edustavat sitä seuraa, missä heillä on sillä hetkellä voimassa oleva pelipassi. Mikäli tämä sama joukkue, joka pelaa Palloliiton sarjaa, tulee turnaukseen yhteisjoukkueen nimissä, ovat pelaajat oikeutettuja pelaamaan yhteisjoukkueessa. Uudenmaan ulkopuolelta tuleville majoittuville joukkueille voidaan myöntää erillislupa kilpailullisin perustein.

PELAAJALUETTELO

Ilmoittautumalla turnaukseen hyväksytte, että Helsinki Cup Oy:llä on oikeus nähdä Palloliiton tietojärjestelmästä pelaajan nimi, syntymäaika, Pallo ID sekä seura, jossa pelaajalla on voimassa oleva pelipassi. Jos pelaajalla ei ole voimassa olevaa pelipassia, pelaaja ei ole edustuskelpoinen turnauksessa (Huom! Poislukien sarjat B7-B9 ja G7-G9).

B7-B9 ja G7-G9 joukkueet täyttävät pelaajaluettelot joukkuetunnuksella osoitteessa https://helsinkicup.torneopal.fi/taso/login.php ja muut joukkueet päivittävät pelaajaluettelot ajantasaiseksi TASO-järjestelmästä osoitteessa https://taso.palloliitto.fi/taso/login.php  ennen ilmoittautumista kisatoimistoon.

Luettelosta tulee löytyä pelaajien nimet ja pelinumerot. Pelaajaluetteloon ei voi tehdä muutoksia turnauksen aikana eikä pelaajia voi lisätä enää ensimmäisen ottelun jälkeen, joten varmistakaa että kaikki pelaajat löytyvät listoilta. (Huom! Poislukien sarjat B7-B9, 10H-15H ja G7-G9.

VAKUUTUKSET

Helsinki Cup ei vakuuta turnaukseen osallistuvia pelaajia tai taustahenkilöitä. Jokaisella pelaajalla tulee olla voimassa oleva vakuutus. Ulkomaisilla pelaajilla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus tai muu vakuutus, mikä korvaa otteluissa tapahtuvat tapaturmat.

JOUKKUEENJOHTAJILLE

Henkilö, joka on nimetty joukkueenjohtajaksi, vastaa joukkueestaan pelien aikana ja niiden ulkopuolella sekä yhteydenpidosta järjestäjän kanssa kilpailun aikana. Kouluissa majoittuvien joukkueiden johtajien tulee huolehtia joukkueen käytöksestä. Turnauksen järjestäjät eivät vastaa loukkaantumisista, sairastapauksista tai varkauksista. Tapahtuman alueilla esimerkiksi majoitustiloissa tai kenttäalueilla alkoholin käyttö on kielletty.

HENKILÖLLISYYDEN TARKISTUS

Järjestäjillä on oikeus tarkistaa pelaajien henkilöllisyys pistokokein. Joukkueenjohtajan tulee varmistaa, että pelaajilla on mahdollisuus esittää Pelipassi tai kuvallinen henkilöllisyystodistus kohtuullisessa ajassa. Lauantain A-finaaleissa kaikilta pelaajilta tarkistetaan henkilöllisyys kuvallisella henkilöllisyystodistuksella.

LUOVUTUKSET

Mikäli joukkueesta ei ole kentällä 11v11 peleissä vähintään seitsemää (7) pelaajaa, 8v8 peleissä vähintään kuusi (6) pelaajaa tai 5v5 peleissä vähintään neljää (4) pelaajaa viisi minuuttia määrätyn ottelun alkamisajan jälkeen, eikä joukkue pysty esittämään pätevää syytä menettelyynsä, ottelu katsotaan luovutetuksi. Ottelun luovuttanut joukkue katsotaan luopuneeksi turnauksesta ja sen aikaisemmat pelatut ottelut mitätöidään. Joukkueen, joka keskeyttää tai luovuttaa kilpailun, on maksettava 200 euron sakko.

PALKINNOT

7-12-vuotiaiden sarjoissa pelanneille jaetaan diplomit. Yli 13-vuotiaiden sarjoissa pelanneet joukkueet voivat pyytää diplomit halutessaan Helsinki Cupin toimistolta. A-finaalien loppuottelujoukkueille jaetaan mitalit ja voittajille pokaalit. Välierissä hävinneet joukkueet saavat pronssimitalit, jotka luovutetaan joukkueelle välierän jälkeen. Mitaleita jaetaan 8v8 sarjoissa 20kpl ja 11v11 sarjoissa 25kpl. B-finaalin voittaja saa pokaalin ja C-finaalin voittaja palkintolautasen.

B/G7-, B/G8- ja B/G9 sekä B10H-B15H sarjoissa kaikki joukkueen pelaajat saavat osallistujamitalin. Osallistujamitalit ovat vain pelaajille. Lisämitaleita on mahdollista tilata á 5 euroa/kpl.

EROTUOMARIT

Erotuomarit ovat Suomen Palloliiton ja muiden UEFA:n alaisten liittojen virallisesti hyväksymiä erotuomareita. B7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa käytetään pääsääntöisesti pelinohjaajia.

KILPAILUN JURY

Kilpailutoimintaan liittyvät erimielisyydet ja vastalauseet ratkaisee järjestäjien nimeämä kolme (3) jäseninen jury. Juryn päätöksistä ei voi valittaa.

HELSINKI CUPIN SARJAT JA PELITAVAT 2024

POJAT & TYTÖT (7 – 9-vuotiaat)
IKÄLUOKKASYNTYMÄAIKAPELITAPAPELIAIKAPALLOSIVURAJAVETÄYTYMINEN
B9 & G91.1.2015 tai jälkeen5 vs 52 x 14 min3RajakuljetusEi
B8 & G81.1.2016 tai jälkeen5 vs 52 x 14 min3RajakuljetusEi
B7 & G71.1.2017 tai jälkeen5 vs 52 x 14 min3RajakuljetusKyllä

Joukkue ilmoittautuu oman tasoiseen sarjaan (elite/yleis/harraste).

POJAT (10 – 17-vuotiaat)
IKÄLUOKKASYNTYMÄAIKAPELITAPAPELIAIKAPALLOPAITSIO
B171.1.2007 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
B151.1.2009 tai jälkeen11 vs 112 x 25min5Kyllä
B14-15H 11v111.1.2009 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
B14-15H 8v81.1.2009 tai jälkeen8 vs 82 x 25 min5Kyllä
B141.1.2010 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min5Kyllä
B13 11v111.1.2011 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min4Kyllä
B131.1.2011 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B13H1.1.2011 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B121.1.2012 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B12H1.1.2012 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B111.1.2013 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
B11H1.1.2013 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
B101.1.2014 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
B10H1.1.2014 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*

*Rangaistusalueen rajan tasalta alkava paitsioalue

Alkusarjojen joukkueet jaetaan kuuden (6) tai mahdollisesti viiden (5) joukkueen lohkoihin. Alkusarjat pelataan yksinkertaisena sarjana maanantaista keskiviikkoon, joista yleislohkojen sijoille 1. ja 2. tulleet joukkueet jatkavat A- finaaleihin, 3. ja 4. B-finaaleihin ja 5.-6. C-finaaleihin. Elite-lohkoista A-finaaleihin jatkavat lohkojen 1.-4. sijoille tulleet joukkueet ja sijoille 5.-6. tulleet joukkueet jatkavat B-finaaleihin. A-, B- ja C-finaalisarjat pelataan pudotuspelein finaaliin asti. Hävinnyt joukkue putoaa turnauksesta.

B10H-B15H-harrastesarjoissa pelataan alkulohko-ottelut maanantaista keskiviikkoon. Lisäksi kaikki joukkueet pelaavat torstaina yhden ottelun.

TYTÖT  (10 – 18-vuotiaat)
SARJASYNTYMÄAIKAPELITAPAPELIAIKAPALLOPAITSIO
G181.1.2006 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G18H1.1.2006 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G151.1.2009 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G15H1.1.2009 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G141.1.2010 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min5Kyllä
G14H1.1.2010 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min5Kyllä
G13E1.1.2011 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G13Y1.1.2011 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G13H1.1.2011 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G12E1.1.2012 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G12Y1.1.2012 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G12H1.1.2012 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G11E1.1.2013 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G11Y1.1.2013 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G11H1.1.2013 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G10E1.1.2014 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G10Y1.1.2014 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G10H1.1.2014 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*

*Rangaistusalueen rajan tasalta alkava paitsioalue

Kaikki sarjat pelataan omina kilpailuinaan, eli joukkueet eivät kohtaa joukkueita muista sarjoista turnauksen aikana.

Joukkueet on jaettu kussakin sarjassa osallistujamäärän mukaan kahteen tai kolmeen viiden joukkueen alkulohkoon. Alkulohkojen jälkeen joukkueet jatkavat A-finaaleihin tai B-finaaleihin seuraavasti:

• 2 lohkoa => Sijat 1. – 3. A-finaaleihin; sijat 4.- 5. B-finaaleihin

• 3 lohkoa => Sijat 1. – 2.  ja kaksi parasta* kolmosta A-finaaleihin; heikoin* kolmonen ja sijat 4. – 5. B-finaaleihin

* Lohkojen välisessä vertailussa järjestys on: 1. Pisteet, 2. Maaliero, 3. Tehdyt maalit, 4. Arpa

Sekä A- että B-finaalit pelataan pudotuspelein finaaliin asti. Hävinnyt joukkue putoaa turnauksesta. Lauantaina pelataan ainoastaan Elite-tason A-finaalien finaaliottelut. Kaikki jatko-ottelut pelataan perjantaina.

Mikäli jonkin sarjan pelitapa poikkeaa yllä mainitusta, ilmoitetaan sarjan pelitapa otteluohjelman julkaisun yhteydessä. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa sarjan joukkuemäärä ei ole viidellä jaollinen. Sarjajärjestelmä voi poiketa merkittävästi yllä ilmoitetusta, kuitenkin siten, että joukkueille tulee vähintään saman verran otteluita kuin yllä mainituilla sarjajärjestelmillä pelattaessa.

Lisää uutisia

13.07.2024
Helsinki Cup onnistui liikuttamaan 30 000 lasta ja nuorta
200

Kumppanit

Ollaan yhteydessä

Yhteystiedot

Helsinki Cup toimisto

Urheilukatu 5, 00250 Helsinki
Sähköposti: helsinkicup@helsinkicup.fi
Int.tel: +358 40 640 8750

Tilaa uutiskirje

Lataa ilmainen applikaatio!

Virittäydy turnausfiilikseen ja maksimoi turnauskokemus! Helsinki Cup -applikaatio pitää sinut ajan tasalla mm. turnauksen huippuhetkistä ja kumppanieduista.