Helsinki Cupin säännöt

Vuoden 2020 Helsinki Cup -juniorijalkapalloturnaus pelataan 6.-11. heinäkuuta. Turnauksessa pelataan jalkapallosääntöjen mukaan oheisin täsmennyksin.

JOUKKUEIDEN JÄRJESTYS TASAPISTEISSÄ JA OTTELUN VOITTAJAN RATKAISEMINEN

Kahden tai useamman joukkueen ollessa tasapisteissä ratkaistaan paremmuus seuraavasti:

a. kyseisten joukkueiden kesken pelattujen otteluiden korkeampi pistemäärä;

b. parempi maaliero, joka johtuu otteluista, joita pelataan kyseisten joukkueiden kesken;

c. korkeampi maalien määrä kyseisissä joukkueissa pelatuissa otteluissa;

d. Jos joukkueet ovat noudattaneet kriteerejä a) – c) edelleen yhdellä tasolla, kriteereitä a) – c) sovelletaan uudelleen yksinomaan jäljellä olevien joukkueiden keskinäisiin otteluihin lopullisen sijoituksensa määrittämiseksi. Jos tämä menettely ei johda päätökseen, perusteita e) – i) sovelletaan järjestyksessä, joka annetaan kahdelle tai useammalle joukkueelle, jotka ovat edelleen yhtä suuret:

e. parempi maaliero kaikissa lohkon otteluissa;

f. korkeampi maalien lukumäärä kaikissa lohkon otteluissa;

g. suurempi voittojen lukumäärä kaikissa lohkon otteluissa;

h. arpa

Pelin päättyessä osallistumisoikeus rangaistuspotkukilpailuun on kentällä olevilla pelaajilla. Vain loukkaantuneen maalivahdin saa tarvittaessa vaihtaa. 11v11 pelattavissa sarjoissa potkaisijoita on aluksi viisi (5) per joukkue ja 8v8 pelattavissa sarjoissa kolme (3) per joukkue. Jos tämän aikana tai jälkeen voittaja ei ole selvillä, jatketaan tarvittaessa potkaisijapari kerrallaan, kunnes toinen joukkue onnistuu ja toinen epäonnistuu.

OTTELUMÄÄRÄYKSIÄ
 • Pelaajamäärä turnauksessa on 18 pelaajaa per ottelu.
 • Joukkueiden on oltava puettuina ja pelivalmiina vähintään 15 minuuttia ennen ottelun alkua.
 • Kentältä poistettu pelaaja on pelikiellossa vähintään seuraavassa ottelussa samassa sarjassa, jossa hänet on poistettu kentältä. Jury päättää mahdollisista lisärangaistuksista.
 • Mikäli joukkueiden pelipaidat eivät erotu toisistaan, joutuu otteluohjelmassa viimeksi mainittu joukkue (vierasjoukkue) vaihtamaan pelipaitansa.
 • Maalivahdin pelipaidan tulee selvästi erottua muista pelipaidoista.
 • Kilpailun juryllä on oikeus puuttua epäasiallisesti käyttäytyviin joukkueisiin, tarvittaessa jopa sulkea joukkue sarjasta. Jury voi myös velvoittaa joukkuetta vaatimaan kannattajiltaan asiallista käytöstä.
 • Joukkueen, joka keskeyttää kilpailun, on maksettava 200 euron sakko.
SARJAKOHTAISIA TÄSMENNYKSIÄ
 • Normaali paitsiosääntö on voimassa 12-vuotiaiden ja tätä vanhempien sarjoissa.
 • 10- ja 11-vuotiaiden sarjoissa on käytössä rangaistusalueen rajalta alkava paitsioalue.
 • B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa käytössä sekä maalipotku että maaliheitto.
 • B/G7-sarjoissa sovelletaan vetäytymissääntöä.
 • B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa joukkue saa ottaa kentälle yhden lisäpelaajan, kun vastustaja johtaa vähintään viidellä (5) maalilla. Etu menetetään eron vähentyessä kahteen (2) maaliin. Vanhemmissa sarjoissa sääntö ei ole käytössä.
 • B/G7- ja B/G8-sarjassa käytössä rajasyöttö ja -kuljetus.
 • B/G9-sarjassa normaali rajaheitto.
OSALLISTUMISOIKEUS

Helsinki Cupin sarjoihin saavat osallistua vain Suomen Palloliiton alaisten jäsenseurojen nimissä pelaavat joukkueet. Osallistuvalla pelaajalla tulee olla voimassa oleva kortteli-, harraste- tai pelipassi. Tämä vaatimus ei koske ulkomaisia joukkueita.

Sarjoissa, joissa voittaja määritetään (missä pelataan finaalit), yksi pelaaja saa edustaa vain yhtä joukkuetta samassa sarjassa. Nämä sarjat ovat pojilla B10, B11, B12, B13 8v8, B13-11v11, B14, B15, B17 ja tytöillä G10E, G10Y, G10H, G11E, G11Y, G11H, G12E, G12Y, G12H, G13E, G13Y, G13H, G14E, G14Y, G14H, G15E, G15Y, G15H, G18E, G18Y ja G18H.

Sarjoissa, joissa voittajaa ei määritellä, yksi pelaaja saa edustaa enemmän kuin yhtä joukkuetta samassa sarjassa. Näitä sarjoja ovat pojilla B7E, B7Y, B7H, B8E, B8Y, B8H, B9E, B9Y, B9H, B10H, B11H, B12H, B13H, B14H, B15H, B17H ja tytöillä G7E, G7Y, G7H, G8E, G8Y, G8H, G9E, G9Y, G9H. Pelaaja voi pelata useassa sarjassa, jos muut ehdot täyttyvät.

YLI- IKÄISET PELAAJAT

Joukkue voi peluuttaa turnauksessa kahta sellaista pelaajaa, jotka ovat syntyneet ko. sarjan ikäluokkaa edeltävän vuoden aikana. Näillä ilmoitetuilla pelaajilla ei ole pelioikeutta muissa sarjoissa. Pelaajien tulee olla samat läpi turnauksen ja heidät nimetään pelaajaluetteloon ennen turnausta muiden pelaajien tapaan. Palloliiton myöntämät yli-ikäisyysluvat ovat voimassa sellaisenaan. Jos joukkueella on enemmän kuin kaksi (2) yli-ikäistä pelaajaa, voit anoa joukkueelle muita yli-ikäisiä pelaajia 28.6. mennessä helsinkicup@helsinkicup.fi.

PELAAJALUETTELO

Ilmoittautumalla turnaukseen hyväksytte, että Helsinki Cup Oy:llä on oikeus nähdä Palloliiton tietojärjestelmästä pelaajan nimi, syntymäaika, Pallo ID sekä seura, jossa pelaajalla on voimassa oleva pelipassi. Jos pelaajalla ei ole voimassaolevaa pelipassia, pelaaja ei ole edustuskelpoinen turnauksessa.

Kaikkien joukkueiden tulee täyttää pelaajaluettelot sähköisesti turnauspalvelun sivustolla osoitteessa https://taso.palloliitto.fi/taso/login.php viimeistään ennen ilmoittautumista kisatoimistoon.

Joukkueiden pelaajaluettelot täytetään TASO:ssa joko kopioimalla sarjoihin osallistuvan joukkueen pelaajatiedot tai lisäämällä pelaajat yksitellen PalloID:llä joukkueen pelaajaluetteloon.

Luettelosta tulee löytyä pelaajien nimet ja pelinumerot.  Pelaajaluetteloon ei voi tehdä muutoksia turnauksen aikana eikä pelaajia voi lisätä enää ensimmäisen ottelun jälkeen, joten varmistakaa että kaikki pelaajat löytyvät listoilta. Pelaajalista lukitaan kisatoimistoon ilmoittautuessa.

PELIOIKEUS

Pelaaja on automaattisesti edustuskelpoinen vain siinä seurassa, missä hänellä on pelipassin mukainen edustusoikeus turnauksen aikana. Mikäli pelaaja haluaa osallistua turnaukseen jonkin toisen seuran joukkueessa, tulee pelaajan varsinaisen joukkueen valmentajan tai joukkueenjohtajan lähettää asiasta tieto sähköpostitse osoitteeseen helsinkicup@helsinkicup.fi 28.6. mennessä.

Palloliiton yhdistelmäjoukkueissa pelaavat pelaajat edustavat sitä seuraa, missä heillä on sillä hetkellä voimassa oleva pelipassi. Mikäli tämä sama joukkue, joka pelaa Palloliiton sarjaa, tulee turnaukseen yhteisjoukkueen nimissä, ovat pelaajat oikeutettuja pelaamaan yhteisjoukkueessa.

VAKUUTUKSET

Helsinki Cup ei vakuuta turnaukseen osallistuvia pelaajia tai taustahenkilöitä. Jokaisella pelaajalla tulee olla voimassa oleva vakuutus. Ulkomaisilla pelaajilla tulee olla voimassa oleva matkavakuutus tai muu vakuutus, mikä korvaa otteluissa tapahtuvat tapaturmat.

JOUKKUEIDEN JOHTAJILLE

Henkilö, joka on nimetty joukkueenjohtajaksi, vastaa joukkueestaan pelien aikana ja niiden ulkopuolella sekä yhteydenpidosta järjestäjän kanssa kilpailun aikana. Kouluissa majoittuvien joukkueiden johtajien tulee huolehtia joukkueen käytöksestä. Turnauksen järjestäjät eivät vastaa loukkaantumisista, sairastapauksista tai varkauksista. Tapahtuman alueilla esimerkiksi majoitustiloissa tai kenttäalueilla alkoholin käyttö on kielletty.

HENKILÖLLISYYDEN TARKISTUS

Järjestäjillä on oikeus tarkistaa pelaajien henkilöllisyys pistokokein. Joukkueenjohtajan tulee varmistaa, että pelaajilla on mahdollisuus esittää Pelipassi tai kuvallinen henkilöllisyystodistus kohtuullisessa ajassa.

VASTALAUSEET

Vastalauseen voi tehdä Turnaussääntöjen tai jalkapallosääntöjen rikkomuksista samaan sarjaan osallistuva joukkue. Vastalauseita pelikentän tai sen varusteiden johdosta ei tutkita, ellei erotuomarille ole tehty niistä ilmoitusta ennen ottelun alkua.

Vastalauseesta on ilmoitettava heti ottelun päätyttyä ottelun erotuomarille, ennen kuin hän on poistunut ottelupaikalta. Tarkoin perusteltu vastalause tulee jättää kirjallisena kisatoimistoon * tunnin kuluessa ottelun päättymisestä. *Vastalauseen jättöaika lohkopeleissä on kaksi (2) tuntia. Jatkopeleissä vastalauseen jättöaika on yksi (1) tunti. Samalla tulee suorittaa vastalausemaksu 100€, joka palautetaan, mikäli vastalause hyväksytään. Erotuomarin ottelua koskevat päätökset ovat jalkapallosääntöjen 5 § mukaan lopullisia. Tällaisia päätöksiä vastaan tehdyt vastalauseet eivät pääsääntöisesti voi johtaa uusintaotteluun. Jury voi kuitenkin määrätä uusintaottelun, mikäli erotuomari on tehnyt sääntöjen vastaisen ratkaisun

LUOVUTUKSET

Mikäli joukkueesta ei ole kentällä 11v11 peleissä vähintään seitsemän (7) pelaajaa, 8v8 peleissä vähintään kuusi (6) pelaajaa tai 5v5 sarjoissa vähintään neljä (4) pelaajaa viisi minuuttia määrätyn ottelun alkamisajan jälkeen, eikä joukkue pysty esittämään pätevää syytä menettelyynsä, ottelu katsotaan luovutetuksi. Ottelun luovuttanut joukkue katsotaan luopuneeksi turnauksesta ja sen aikaisemmin pelatut ottelut mitätöidään. Kisatoimisto vahvistaa aina luovutukset kuultuaan tarpeellisia osapuolia.

PALKINNOT

7-12-vuotiaiden sarjoissa pelanneille jaetaan diplomit. Yli 13-vuotiaiden sarjoissa pelanneet joukkueet voivat hakea diplomit halutessaan Helsinki Cupin toimistolta. A-finaalien loppuottelujoukkueille jaetaan mitalit ja voittajille pokaalit. Välierissä hävinneet joukkueet saavat pronssimitalit, jotka luovutetaan ko. luokan loppuottelun jälkeen. Mitaleita jaetaan ilmoitetun pelaajaluettelon mukaan sekä korkeintaan neljälle taustahenkilölle. B-finaalin voittaja saa pokaalin ja C-finaalin voittaja palkintolautasen. B/G7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa saavat kaikki joukkueen pelaajat saavat osallistujamitalin. Osallistujamitalit ovat vain pelaajille. Lisämitaleita on mahdollista tilata á 5 euroa/kpl.

EROTUOMARIT

Erotuomarit ovat Suomen Palloliiton ja muiden UEFA:n alaisten liittojen virallisesti hyväksymiä erotuomareita. B7-, B/G8- ja B/G9-sarjoissa käytetään pääsääntöisesti pelinohjaajia.

KILPAILUN JURY

Kilpailutoimintaan liittyvät erimielisyydet ja vastalauseet ratkaisee järjestäjien nimeämä kolme (3) jäseninen jury. Juryn päätöksistä ei voi valittaa.

HELSINKI CUPIN SARJAT JA PELITAVAT

POJAT & TYTÖT (7 – 9-vuotiaat)
IKÄLUOKKASYNTYMÄAIKAPELITAPAPELIAIKAPALLOSIVURAJAVETÄYTYMINEN
B9 & G91.1.2011 tai jälkeen5 vs 52 x 14 min3RajaheittoEi
B8 & G81.1.2012 tai jälkeen5 vs 52 x 14 min3Rajapotku/KuljetusEi
B7 & G71.1.2013 tai jälkeen5 vs 52 x 14 min3Rajapotku/KuljetusKyllä

*HUOM! 7 – 9-vuotiaiden sarjoissa maalipotkutilanteessa maalivahti voi avata pelin joko maaliheitolla tai -potkulla

Joukkueet on jaettu kolmen tasoisiin tasoryhmiin (elite/yleis/harraste). Joukkueet pelaavat kuusi ottelua oman tason joukkueita vastaan, kaksi per päivä. Sarjataulukoita ei lasketa.

POJAT (10 – 17-vuotiaat)
IKÄLUOKKASYNTYMÄAIKAPELITAPAPELIAIKAPALLOPAITSIO
B171.1.2003 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
B17H1.1.2003 tai jälkeen8 vs 82 x 25 min5Kyllä
B151.1.2005 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
B15H1.1.2005 tai jälkeen8 vs 82 x 25 min5Kyllä
B141.1.2006 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min5Kyllä
B14H1.1.2006 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min5Kyllä
B13 11v111.1.2007 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min4Kyllä
B13 8v81.1.2007 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B13H1.1.2007 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B121.1.2007 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B12H1.1.2008 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
B111.1.2009 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
B11H1.1.2009 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
B101.1.2010 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
B10H1.1.2010 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*

*Rangaistusalueen rajan tasalta alkava paitsioalue

Alkusarjojen joukkueet jaetaan kuuden (6) tai mahdollisesti viiden (5) joukkueen lohkoihin. Alkusarjat pelataan yksinkertaisena sarjana maanantaista keskiviikkoon, joista yleislohkojen sijoille 1. ja 2. tulleet joukkueet jatkavat A- finaaleihin, 3. ja 4. B-finaaleihin ja 5.-6. C-finaaleihin. Elite-lohkoista A-finaaleihin jatkavat lohkojen 1.-4. sijoille tulleet joukkueet ja sijoille 5.-6. tulleet joukkueet jatkavat B-finaaleihin. A-, B- ja C-finaalisarjat pelataan pudotuspelein finaaliin asti. Hävinnyt joukkue putoaa turnauksesta.

B10H-B17H-harrastesarjoissa pelataan alkulohko-ottelut maanantaista keskiviikkoon. Lisäksi kaikki joukkueet pelaavat torstaina yhden ottelun.

TYTÖT  (10 – 18-vuotiaat)
SARJASYNTYMÄAIKAPELITAPAPELIAIKAPALLOPAITSIO
G181.1.2002 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G15E1.1.2005 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G15Y1.1.2005 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G15H1.1.2005 tai jälkeen11 vs 112 x 25 min5Kyllä
G14E1.1.2006 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min5Kyllä
G14Y1.1.2006 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min5Kyllä
G14H1.1.2006 tai jälkeen11 vs 112 x 20 min5Kyllä
G13E1.1.2007 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G13Y1.1.2007 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G13H1.1.2007 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G12E1.1.2008 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min
4

Kyllä
G12Y1.1.2008 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G12H1.1.2008 tai jälkeen8 vs 82 x 20 min4Kyllä
G11E1.1.2009 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G11Y1.1.2009 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G11H1.1.2009 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G10E1.1.2010 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G10Y1.1.2010 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*
G10H1.1.2010 tai jälkeen8 vs 82 x 15 min4Alue*

*Rangaistusalueen rajan tasalta alkava paitsioalue

Kaikki sarjat pelataan omina kilpailuinaan, eli joukkueet eivät kohtaa joukkueita muista sarjoista turnauksen aikana.

Joukkueet on jaettu kussakin sarjassa osallistujamäärän mukaan kahteen tai kolmeen viiden joukkueen alkulohkoon. Alkulohkojen jälkeen joukkueet jatkavat A-finaaleihin tai B-finaaleihin seuraavasti:

• 2 lohkoa => Sijat 1. – 3. A-finaaleihin; sijat 4.- 5. B-finaaleihin

• 3 lohkoa => Sijat 1. – 2.  ja kaksi parasta* kolmosta A-finaaleihin; heikoin* kolmonen ja sijat 4. – 5. B-finaaleihin

* Lohkojen välisessä vertailussa järjestys on: 1. Pisteet, 2. Maaliero, 3. Tehdyt maalit, 4. Arpa

HUOM! G18 pelataan vain yhtenä sarjana.

Sekä A- että B-finaalit pelataan pudotuspelein finaaliin asti. Hävinnyt joukkue putoaa turnauksesta. Lauantaina pelataan ainoastaan Elite-tason A-finaalien finaaliottelut sekä G18 finaaliottelu. Kaikki mutta jatko-ottelut pelataan perjantaina.

Mikäli jonkin sarjan pelitapa poikkeaa yllä mainitusta, ilmoitetaan sarjan pelitapa otteluohjelman julkaisun yhteydessä 15.6. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi tilanteessa, jossa sarjan joukkuemäärä ei ole viidellä jaollinen. Sarjajärjestelmä voi poiketa merkittävästi yllä ilmoitetusta, kuitenkin siten, että joukkueille tulee vähintään saman verran otteluita kuin yllä mainituilla sarjajärjestelmillä pelattaessa.

Lisää aiheesta

09.07.2020
Helsinki Cupin loppuhuipennus huomenna Töölössä
1520
Instagram

Kumppanit

Ollaan yhteydessä

Yhteystiedot

Helsinki Cup toimisto

Urheilukatu 5, 00250 Helsinki
Sähköposti: helsinkicup@helsinkicup.fi
Int.tel: +358 40 640 8750

Tilaa uutiskirje