5 kysymystä: Linda Ruutu

Haastattelimme pitkän futisuran saavuttanutta Linda Ruutua, jonka ura jatkuu vielä HJK:n riveissä. Linda kuuluu Jalkapallon Pelaajayhdistyksen tiimiin ja toimii Punainen kortti rasismille -hankkeen projektipäällikkönä. Tavoitimme Lindan kiireisen preseasonin aikana ja kysyimme häneltä muutaman kysymyksen liittyen naisten jalkapalloon.


1. Kuka olet?

Pelaan HJK:ssa, sen lisäksi olen pelannut Suomessa liigatasolla FC Espoossa ja PK-35 Vantaassa. Ulkomailla olen pelannut USA:ssa Connecticutin yliopistossa ja Norjassa IK Grand Bodössä. Aloitin jalkapallon pelaamisen 5­–6-vuotiaana Espanjassa, sillä asuimme perheeni kanssa siellä. Suomeen tultuani aloitin EPS:ssä, jossa pelasin sekä poikien että tyttöjen joukkueissa. Pelipaikkani on keskikentän keskustassa, tosin viime aikoina olen kokeillut myös topparin paikkaa, joten saa nähdä missä pelaan jatkossa.


2. Millainen treenisyksy ja alkutalvi on ollut ja miten korona on vaikuttanut liigajoukkueen harjoitteluun?

Aloitimme preseasonin, eli talven harjoituskauden tammikuun alussa. Olemme päässeet harjoittelemaan hyvin – pääosin olemme treenanneet Töölön kuplassa. Korona on vaikuttanut varmaan eniten harjoitusvuorojen kanssa tapahtuviin säätöihin, mutta onneksi meidän pelaajien ei ole tarvinnut huolehtia niistä. Kun olemme pukukopissa tai muuten sisätiloissa, pidämme kasvomaskeja. 


3. Miten naisfutis on kehittynyt siitä asti, kun pelasit ensimmäisenä vuonna Naisten liigassa?

Naisten jalkapallo on kehittynyt valtavasti siitä, kun itse ensimmäisen kerran pelasin naisten pääsarjassa. Debytoin vuonna 2005 silloisessa Naisten SM-sarjassa. Joukkueiden toiminta on muuttunut paljon ammattimaisemmaksi ja naisten jalkapalloon panostetaan ihan eri lailla kuin aikaisemmin. Tekemisen laatu on parempaa ja seurat ovat myös laittaneet aikaisempaa enemmän resursseja naisten puolelle. Esimerkkinä olosuhteiden muutoksesta voisi sanoa, että pelatessani ensimmäistä kauttani HJK:ssa vuonna 2006, treenasimme välillä hiekkahallissa. Nyt treenaamme talven päättyessä pääosin Bolt Arenalla. Siellä pelaamme myös kaikki kotiottelumme.


4. Mitä haluaisit sanoa kaikille tyttöfutareille, jotka unelmoivat ammattijalkapalloilijoiksi?

Tehkää töitä unelmienne eteen, mutta säilyttäkää myös ilo mukana. Ahkera työnteko yhdistettynä positiivisuuteen on usein voittava kombinaatio. Jalkapallomaailma on uudella tavalla avoin naispelaajille. Nykyään naistenkin on mahdollista pelata isoissa eurooppalaisissa seuroissa, mikä on upea juttu. Uskaltakaa siis unelmoida korkealle. Jalkapallon lisäksi on hyvä olla jotain muutakin itselle tärkeää tekemistä elämässä. Jos ajatukset ovat koko ajan futiksessa, on tasapainon säilyttäminen elämässä vaikeaa. Jalkapalloilijakin on kuitenkin aina ensisijaisesti ihminen, jonka hyvinvointi on ensiarvoista. Kokonaisvaltainen hyvinvointi yleensä myös heijastuu kentälle parempina suorituksina. Tehkää siis riittävän usein sellaisia juttuja, jotka ovat itselle mielekkäitä ja vievät ajatuksia pois futiksesta!


5. Terveiset Helsinki Cupin joukkueille ensi kesän turnaukseen

Valtavasti tsemppiä kaikille ja nauttikaa pelaamisesta. Ainakin itselle junnuvuosina Helsinki Cup oli yksi kesän kohokohdista, joten ottakaa siitä kaikki ilo irti! 

Partners

Let’s stay in touch!

Contact Info

Helsinki Cup Office

Urheilukatu 5, 00250 Helsinki
E-mail: helsinkicup@helsinkicup.fi
Int.tel: +358 40 640 8750

Subscribe newsletter

Helsinki Cup Tournament App!

Helsinki Cup application gives an access to the tournament benefits. Updated version available soon!