Miksi roskien lajittelu on tärkeää ja mihin roskat päätyvät?

Heitämme usein roskat roskiin ajattelematta sen enempää, miksi se on tärkeää tai miksi eri roskia kerätään eri astioihin. Luontoa säästääksemme on kuitenkin tärkeää heittää roskat roskiin sekä lajitella ne oikein. Lue alta lisää!


Ympäristöhuoltoyhtiö Remeo kerää Helsinki Cupin roskat ja kierrättää ne vastuullisesti ja ympäristöä suojellen. Roskat jotka Remeo kerää Helsinki Cupista päätyvät uudelleenkäyttöön tai energiahyödyntämiseen. Uudelleenkäyttöön sopivia materiaaleja ovat muun muassa pahvi, jonka kierrätämme, ja josta kumppanimme tekevät uusia tuotteita, kuten pahvisia kahvikuppeja. Roskat joita ei voida lajitella, eli energia- ja sekajäte, hyödynnetään energiantuotannossa. Energiatuotannon myötä roskista tulee muun muassa lämpöä tai sähköä.

Jo EU:n jätelakikin sen sanelee, että kaatopaikoille roskia ei ole saanut viedä enää vuoden 2016 jälkeen. Remeolla tämä lakimuutos oli tervetullut lisä lainsäädäntöön, sillä Remeo toteuttaa toiminnassaan kiertotalouden periaatteita. Kiertotalous tarkoittaa sitä, että mitään ei heitetä hukkaan, vaan kierrätetään uusiomateriaaliksi. Jos kierrättäminen ei ole vaihtoehto, niin viimeinen vaihtoehto on energiahyödyntäminen.

Mitä on kiertotalous?


Kiertotalous on resurssiviisautta ja paljon enemmän kuin kierrättämistä. Ympäristöhuollon rooli on innovatiivisten kierrätysmenetelmien keksiminen, mutta tämä ei yksin riitä, vaan tuotteet pitää jo lähtökohtaisesti suunnitella mahdollisimman kestäviksi tai helposti korjattaviksi. Kiertotaloudessa toteutuu vanha tuttu malli agraariyhteiskunnasta. Vanhan ajan maatilalla mikään ei mennyt hukkaan, vaan kaikki hyödynnettiin. Tätä mallia Remeo tuo nykypäivään.

Mitä tapahtuu, jos roskat joutuvat luontoon tai jos emme lajittele?


Luontoon päätyvät roskat kuormittavat maapalloamme ja tuhoavat luonnon monimuotoisuutta. Luontoon jätetyt roskat johtavat usein myös eri eläin- ja kasvilajien tuhoutumiseen.

Roskien lajittelun jättäminen tarkoittaa sitä, että sen monet uudelleenkäyttömahdollisuudet jäävät hyödyntämättä. Mieti, kuinka hauskaa on, että kierrättämästäsi pahvimukista voidaan tehdä uusi pahvimuki tai sanomalehti!

Kierrättäminen on yksinkertaista ja se on helppo ottaa osaksi arkirutiineja. Tapahtumissa on eri roska-astiat eri roskille. Kotonasi voit myös helposti lajitella biojätteet, pahvit ja paperit, lasit sekä metallit. Näille on joko taloyhtiön järjestämä keräyspiste tai omakotitaloissa asuville kunta järjestää kierrätyspisteitä, johon voit käydä viemässä eri roskat.

Näin voit itse arjessasi toteuttaa kiertotaloutta ja säästää roskien määrässä:


1. Vältä jätteen syntymistä
» Esimerkiksi valitse aina kestotavara kertakäyttöisen sijasta
» Voit aina myös miettiä, onko elintarvikkeiden pakkaaminen pussiin välttämätöntä, esimerkiksi banaanit

2. Käytä tavarat ja muut hyödykkeet mahdollisimman monta kertaa, myös eri tarkoituksessa
» Käytä vaikkapa jauhopussit, paistopisteiden pussit ja sanomalehdet biojätepusseina

3. Mikäli tavaraa tai muuta hyödykettä ei voi käyttää enää uudelleen, kierrätä se
» Kun lajittelet jätteet kotona, työpaikalla tai harrastuksissa, niistä syntyy uutta materiaalia uusien tavaroiden ja hyödykkeiden valmistamiseen

4. Mikäli tuotetta ei voi kierrättää, lajittele se energia- ja sekajätteeseen
» Energia- ja sekajäte hyödynnetään energiantuotannossa, joka ei ole kierrättämistä

5. Joitakin jätteitä ei vielä pystytä kierrättämään eikä hyödyntämään edes energiana, mutta niidenkin lajittelu erikseen on erittäin tärkeätä, etteivät ne päädy hyödynnettävän jätteen sekaan
» Tällaista jätettä on esimerkiksi asbesti

Lue lisää roskien kierrätyksestä ja kiertotaloudesta:  https://remeo.fi/kiertotalous/miksi-kiertotalous-on-tarkeaa/

Partners

Let’s stay in touch!

Contact Info

Helsinki Cup Office

Urheilukatu 5, 00250 Helsinki
E-mail: helsinkicup@helsinkicup.fi
Int.tel: +358 40 640 8750

Subscribe newsletter

Helsinki Cup Tournament App!

Helsinki Cup application gives an access to the tournament benefits. Updated version available soon!